WhatsApp
Bizi Arayın
alp yıldız logo

Endoskopi(Mide Görüntüleme)

Endoskopi Ankara; yemek borusu, oniki parmak bağırsağı ve mide ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Halk arasında “mide görüntüleme” olarak da bilinir. Endoskopi yapılırken; ince, ucunda ışık ve kamera bulunan, fiberoptik bir cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde mide ve çevre organlar net bir şekilde görüntülenir ve birçok hastalığın tanısı konulabilir. Ankara endoskopi (mide görüntüleme) ve fiyatları hakkında Doç. Dr. Alp Yıldız’dan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Endoskopi Nedir?

Sindirim sistemi hastalıklarında, teşhis ve tedavi yöntemi olarak kullanılan endoskopi, cerrahi bir yöntem değildir. Yani ameliyat kesileri olmadan yapılır. İşlem esnasında, yemek borusu, oniki parmak bağırsağı ve mide görüntülenebilir. Kesi yapılmadan elde edilen bu yüksek çözünürlüklü görüntü sayesinde, mide bölgesindeki birçok rahatsızlığın tanısı da oldukça kolay olmaktadır.

Endoskopi esnasında kullanılan alet, ince, esnek bir tüp biçimindedir. Ucunda, ortamı daha net görüntülemeyi sağlayan bir ışık kaynağı ve kamera bulunur. Endoskopinin önemli bir avantajı da üzerinde bulunan özel aparatlar sayesinde, parça alınabilmesidir. Böylece biyopsiye ihtiyaç duyulduğunda, endoskopi sayesinde kısa sürede, gerekli analizler yapılabilmektedir.

Endoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Endoskopi, teşhis amaçlı, tedavi amaçlı veya biyopsi yapılması gereken durumlarda uygulanan bir yöntemdir.

  • Mide veya karında geçmeyen ağrı
  • Anormal kanama; ağızdan kahverengi kusmuk veya kan gelmesi, siyah dışkılama olması
  • Bulantı, kusma
  • Midede ekşime, reflü
  • Ani kilo kaybı
  • Uzun süreli ishal veya kabızlık
  • Mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağında şüpheli lezyonların varlığı
  • Yutkunmada zorluk, yemek borusunda tıkanma şikâyetlerinin tanısında
  • Mide ülseri
  • Safra kesesi taşı
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Ülseratif kolit
  • Crohn hastalığı
  • Bağırsak duvarında görülen anomaliler, polip ve tümörler gibi hastalıklarda başvurulan bir yöntemdir.

Ayrıca yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağından doku örneği alınması gereken durumlarda, endoskopik biyopsi yapılabilir. Endoskopi cihazına özel olarak eklenen aletler ile tedavi amaçlı işlemler de gerçekleştirilebilir. Yemek borusundaki darlığın açılması, sıvı birikmesinin boşaltılması, poliplerin çıkartılması için de endoskopi yapılabilir.

Endoskopi (Mide Görüntüleme) Nasıl Yapılır?

Endoskopi yapılmadan önce hastanın bir süre yemeyi kesmesi ve belirli besinlerden uzak durması istenebilir. Genellikle, endoskopi yapılacak hastalara bir gece öncesinde, saat 12’den sonra yiyip içmeyi kesmek önerilir. Endoskopi ile mide görüntüleme işlemi için hastanın aç olması önemlidir. Bu noktada, yapılacak işleme göre gerekli yönlendirmeler, birkaç gün öncesinde yapılır. Endoskopiye başlamadan önce, hastalarımız genellikle sedasyon dediğimiz derin uyku hâline alınır. Sonrasında endoskopide kullanılan özel, ışıklı kamera ağızdan yemek borusuna ve mideye gönderilir.

Endoskopi işlemi öncesinde, hastanın dişlerine herhangi bir zarar gelmemesi için özel bir dişlik takılır. Bu sayede, cihazın da ağız içerisinde daha rahat hareket etmesi, dişlere takılmaması sağlanır. Boğaz, anestezik bir sprey yardımı ile uyuşturulur ve boğazı yumuşatacak bir jel sıkılır. İşleme başlamadan önce, hasta sola döndürülerek doğru pozisyona getirilir.

Endoskopi esnasında kullanılan cihazdaki kamera yardımıyla, görüntüler ekrana yansıtılır. İşlem esnasında elde edilen görüntüler, daha sonradan değerlendirmeye tabi tutulması için kaydedilir. Daha rahat görüntü elde edebilmek için, yemek borusundan hava verilerek sindirim sistemi şişirilebilir.  Bu sayede endoskop, organların içerisinde daha rahat hareket eder.

Endoskopi Yapılırken Anestezi Yapılır Mı?

Endoskopi, genellikle anestezi altında gerçekleştirilmektedir. İşlemin daha kolay uygulanması için hasta sedatif ilaçlar ile uyku durumuna geçirilir. Sakinleştirici ilaçlar ile hastada oluşabilecek öğürme ve rahatsızlık hissinin önüne geçilmesi amaçlanır. Lokal anestezi ve damardan verilen ilaçların birlikteliği sayesinde hasta, işlem esnasında ortalama 20-30 dakika kadar uyku halinde tutulur.

Endoskopi Uyutulmadan Yapılabilir Mi?

Sedasyon altında işlem yapılmadığı durumlarda, endoskop boğazdan geçerken hastanın yutkunması istenebilir. Ancak boğaz lokal anestezi yardımı ile uyuşturulduğu için ağrı veya acı hissi oluşmaz. Endoskopun boğazdan geçişi esnasında hafif bir baskı hissi oluşabilir.

Endoskopi Acılı Bir İşlem Midir?

İşlem, hastadan hastaya değişmekle birlikte, ortalama 15-30 dakika arasında süren, oldukça basit bir uygulamadır. Genellikle hasta, uyku hâlinde tutulduğu için işlem esnasında herhangi bir ağrı, acı veya rahatsızlık hissetmez. Lokal anestezi ile yapılan endoskopi işlemlerinde de, bölge uyuşturulduğu için herhangi bir his oluşmaz.

Ankara Endoskopi (Mide Görüntüleme) Fiyatları

Endoskopi yapılırken, hastanın genel sağlık durumuna ve hassasiyetlerine göre farklı tedavi planlamaları da yapılabilir. Bazı durumlarda kolonoskopi ve endoskopi birlikte uygulanabilir. Bu da endoskopi fiyatlarını etkileyecektir.

Ankara endoskopi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Cerrahi Olmayan Uygulamalar

    İletişim Bilgileri
    Telefon :
    0 850 474 36 06
    Mail :
    info@dralpyildiz.com
    Adres :
    Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)