WhatsApp
Bizi Arayın
alp yıldız logo

Genital Siğil (Kondilom)

Genital Siğil (kondilom); genital bölge ve makat bölgesinde görülen hafif pembe renkli, karnabahar görünümünde siğil oluşumudur. Genital siğiller, “Human Papilloma Virüs (HPV)” adı verilen virüs nedeniyle oluşurlar. Genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve kolaylıkla yayılabilirler. Rahim ağzı kanseri ve makat kanserinde başlıca risk faktörü olan genital siğiller, günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında, makat ve genital bölgede görülen siğiller hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Genital siğil yani kondilom tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için, Ankara’da, Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Genital Siğil (Kondilom) Nedir?

Genital siğil yani kondilom; genital bölge ve makat çevresinde görülen siğillerdir. Makat çevresinde görülen siğillere “anal kondilom” ya da “makat kondilomu” da denir. Siğiller; kümelenmiş hâlde ya da tek başlarına olabilirler. Nodüllerin görünümü karnabaharı andırır. Açık pembe, gri ya da ten renginde olabilirler.

Genital siğillerin neredeyse tamamı “HPV” adı verilen virüs yoluyla bulaşır. HPV, 130’un üzerinde türü olan ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV türlerinden bazıları rahim ağzı kanseri, penis ve makat kanserinin başlıca nedeni olarak bilinmektedir. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unun; makat kanserlerinin ise %88’inin HPV’den kaynaklandığı düşünülmektedir.

Hangi HPV Türleri Kansere Neden Olur?

Siğiller genellikle görüntüsü dışında ağrı, acı vb. belirtiler vermezler. Bu nedenle HPV’nin sağlık açısından en riskli yönü kansere zemin hazırlamasıdır diyebiliriz. HPV’nin birçok çeşidi bulunmaktadır. HPV 16 ve HPV 18 onkojen özelliği en yüksek HPV çeşitleri olarak bilinir. Yani kanserleşme riski en yüksek olan HPV türleridir. Bunların dışında HPV-31, HPV-33, HPV-35, HPV-39, HPV-45, HPV-51, HPV-52, HPV-56, HPV-58 ve HPV-59 türlerinin de kanserojen virüsler olduğu bilinmektedir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller; genital bölgede, anüs ve makat içinde büyüyebilirler. Genital bölge ve makat bölgesindeki siğillerin çoğu tesadüfen fark edilir ya da kişi dokunduğunda siğilleri hissedebilir. Özellikle siğiller kümelenerek, büyük gruplar hâline geldiğinde, onları fark etmek kolaylaşır.

Siğiller zaman zaman kaşıntıya yol açabilirler. İç çamaşırının tahriş etmesi nedeniyle kanayabilir ve rahatsızlık hissine neden olabilirler.

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?

Genital siğillerin en yaygın bulaş yolu cinsel ilişkidir. Makat bölgesinde görülen siğiller de genellikle anal cinsel ilişki nedeniyle meydana gelir.

Ancak nadir de olsa sauna, havuz, hamam, tuvalet vb. ortak kullanım alanlarından da bulaşabilirler.

Genital Siğiller Ne Zaman Ortaya Çıkar?

HPV ile temas eden kişide anında siğil oluşmayabilir. Genital siğiller 2 hafta ile 8 ay arasında ortaya çıkarlar. Hatta bazı hastalarda, HPV saptanmasına rağmen siğil oluşmayabilir. Bu nedenle HPV kişinin partnerinin de mutlaka muayene olması ve tedavi sürecine çiftlerin birlikte dahil olması gerekir.

HPV, bulaşıcılık oranı oldukça yüksek olan bir virüstür. Bu nedenle siğil oluşumunu beklemeden, şüpheli cinsel ilişkiden kısa süre sonra gerekli tahlillerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

HPV’den Korunma Yolları Nelerdir?

HPV’nin en çok cinsel ilişki ile bulaştığını belirtmiştik. Bu nedenle HPV’den korunmanın en etkili yolu cinsel ilişkide korunmadır. Ancak HPV ten temasıyla bulaşan bir virüs olduğu için %100 korunmak sadece aşı ile mümkündür. Prezervatifin koruyucu etkisi, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara göre, HPV için daha düşüktür.

Bu nedenle HPV aşısını zamanında yaptırmak ve tek eşli cinsel yaşamı tercih etmek genital siğillerden korunmanın en etkili yoludur. HPV aşısı;

  • 26 yaşından genç kadınlar ve 21 yaşından genç erkeklere
  • Sık partner değiştiren kişilere
  • Bağışıklığı zayıf kişilere yapılabilmektedir.

Genital Siğiller Hamileliği Etkiler Mi?

Genital siğiller tedavi edilmediğinde gebelik sürecinde de bazı sorunlara yol açabilir. Siğiller büyüdükçe dışkılama ve idrarı zorlaştırabilir. Ayrıca vajinal duvara yerleşen siğiller, dokuların doğum esnasında gerginleşmesine engel olabilir. HPV’nin doğumla birlikte bebeğe ulaşması da önemsenmesi gereken bir diğer risk faktörüdür. Bu nedenle HPV taşıyan gebe kadınların bu konuyu mutlaka doktorları ile paylaşması gerekmektedir.

Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğillerin tedavisinde;

  • Podofilin, bikloroasetik asit, trikloroasetik asit, nitrik asit
  • Imiquimod
  • Koterizasyon (elektrik akımı ile yakma)
  • Kriyoterapi (dondurma)
  • Cerrahi
  • Infrared tedavisi
  • Lazer tedavisi
  • Interferon ve florourasil gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Günümüzün modern tıbbî uygulamaları sayesinde genital siğillerin tedavisi cerrahi olmayan yöntemlerle de pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Her yöntemin tedavi süresi, etkisi ve kolaylığı açısından farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle genital siğil tedavisinde uzman bir doktorun değerlendirmesi ve tedavi planlaması oldukça önemlidir.

Ankara Genital Siğil (Kondilom) Tedavisi

Genital siğil tedavisinde uygulanan yöntemler mevcut siğillerin yok edilmesine yöneliktir. Ancak HPV virüsünü yok etmede etkisizdirler. HPV’yi vücuttan atmanın en etkili yolu ise bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Bu nedenle yukarıda sıraladığımız tedavi yöntemlerini tercih eden kişilerin aynı zamanda yaşam biçiminde de değişikliklere gitmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme alışkanlıklarını kazanması önemlidir.

Ankara’da genital siğil tedavisi için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Telefon :
0530 662 32 77

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Proktoloji Uygulamaları

    İletişim Bilgileri
    Telefon :
    0 850 474 36 06
    Mail :
    info@dralpyildiz.com
    Adres :
    Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)