- Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)
- +90 850 474 36 06
Kıl dönmesi, cildin üzerinde bulunması gereken kılların, deri altında kalması ile meydana gelir. Vücut, deri altındaki kılları, yabancı cisim olarak algılar ve reaksiyon gösterir. Deri altındaki kılı bir kese ile çevreler ve salgıladığı sıvılar ile yok etmeye çalışır. Deri altında oluşan bu keseye pilonidal sinüs ismi verilir.Pilonidal sinüs tedavisinde, cerrahi yöntemlerin yanı sıra, lazer uygulamasına da başvurulabilir. Kıl dönmesinde lazer uygulaması, lazer ışığı ile sinüsün iç yüzeyinin yakılması işlemidir. Yazımızın devamında, kıl dönmesinde lazer uygulaması hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara kıl dönmesinde lazer uygulaması için Doç. Dr. Alp Yıldız’dan randevu alabilirsiniz.
Vücuttaki kılların, cildin yüzeyinde bulunması gerekirken, deri altında kalması ile kıl dönmesi oluşur. Cilt altındaki bu kıllar, boş veya enfekte olmuş bir kesenin içinde bulunurlar. Pilonidal sinüs olarak bilinen bu kesede enfeksiyon gelişerek apse oluşabilir. Enfeksiyon ve apse gelişen sinüslerin çevresinde kızarıklık, şişkinlik, hassasiyet ve ağrı hissi olur.
Vücutta kıl dönmesinin en yoğun olarak görüldüğü bölge kuyruk sokumudur. Sürekli olarak oturarak çalışmak, kayarak oturmak ve dar pantolon giymek, bu bölgede kıl dönmesi oluşma riskini artırmaktadır. Vücuttaki kıl oranının yoğun olması da, kıl dönmesi riskini artıran bir faktördür. Pilonidal sinüs olarak da bilinen kıl dönmesi, en çok 15-40 yaş arasındaki erkek hastalarda görülmektedir.
Pilonidal sinüslerin oluşumunu açıklayan iki farklı teori bulunmaktadır;
Konjenital Teori: Buna göre, anne karnındaki fetüsün, cilt altı dokularının eksik birleşmesi ile dermal kist kalıntısı olarak pilonidal sinüs oluşur.
Edinsel Teori: Bu teoriye göre ise serbest durumdaki kıl, cilt altına geçerek burada, abse ve enfeksiyon gelişimine yol açar. Absenin cilde doğru açılması ile de pilonidal sinüs oluşmuş olur.
Aynı zamanda kıl dönmesi;
Pilonidal sinüs, içerisinde apse veya enfeksiyon oluşmadığında, fark edilmeyebilir. Enfeksiyon gelişmediği sürece, sinüsten pembemsi bir akıntı gelmesi dışında bir belirti görülmez. Ancak, apse ve enfeksiyon olduğunda, bölgede kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve şişlik başlar. Bu durumda, abse içerisinden sarı ve kötü kokulu bir akıntı gelebilir. Apse kendiliğinden boşalabileceği gibi, lokal bir cerrahi müdahale ile de boşaltılabilir. Ancak, apsenin boşaltılması tedavi için yeterli değildir. Eğer doğru tedavi yöntemleri uygulanmazsa, kıl dönmesi tekrarlayabilir.
Kıl dönmesinde uygulanan tedavileri üç ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; klasik ameliyatlar, çağdaş ameliyatlar ve ameliyatsız yöntemlerdir.
Kıl dönmesinde lazer uygulaması, ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Bu uygulamada, kuyruk sokumunda bulunan, bir veya daha fazla sayıdaki pilonidal sinüs, lazer ışınları yardımıyla yakılır. LAFT olarak da biline bu yöntem, ameliyatlı yöntemlere göre çok daha kolaydır. Hasta çok daha kısa bir sürede iş ve sosyal hayatına dönüş yapabilir.
Kıl dönmesinin lazer ile tedavisinde ilk olarak, sinüs bölgesine lokal anestezi uygulanır. Böylece hasta işlem boyunca ağrı veya acı hissetmez. Öncelikle kıl dönmesi kesesinin içi kıllardan temizlenir. Sonrasında ise 2 mm çapındaki lazer probu ile sinüse giriş yapılır. Sinüs boşluğu ve kılların içeri girerken oluşturdukları kanallar lazer ile yakılır.
Kıl dönmesinde lazer uygulaması esnasında, herhangi bir kesi atılmaz; kıl deliklerinden giriş sağlanır. Uygulama ortalama 10-15 dakikada tamamlanmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra hasta, gündelik yaşantısına geri dönebilir.
Her tedavi yöntemi gibi, kıl dönmesi tedavisi de hasta özelinde planlanmalıdır. Hastanın uzman hekim tarafından muayene edilmesi ile en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu nedenle kıl dönmesinin lazerle tedavisinde öncelikli olarak alanında uzman bir doktora başvurmak gerekir. Kıl dönmesinde lazer uygulaması fiyatları klinikten kliniğe değişebilir. Ankara kıl dönmesinde lazer uygulaması fiyatları için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
İletişim numaralarımız veya iletişim formu aracılığıyla sorularınızı, önerilerinizi veya randevu taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.