- Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)
- +90 850 474 36 06
Rektovajinal fistül; rektum yani kalın bağırsağın alt kısmı ve vajina arasındaki normal olmayan kanal oluşumudur. Rektovajinal fistül, genellikle kadınlarda görülen ve doğumla ilgili sorunlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Dışkılama sorunlarından, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesine kadar farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Semptomlar oldukça rahatsız edicidir. Bu nedenle ortaya çıktığı anda tedavi edilmesi gereken, ciddi bir rahatsızlıktır. Günümüzün gelişen cerrahi uygulamaları sayesinde rektovajinal fistül tedavisinde etkili sonuçlar elde edilmektedir. Yazımızın devamında rektovajinal fistül ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. Eğer Ankara rektovajinal fistül konusunda danışabileceğiniz bir uzman arıyorsanız Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Vücudumuzdaki iki bölge arasında kanal ya da tünel benzeri boşlukların oluşması “fistül” olarak adlandırılır. Rektovajinal bölge ise rektum ile vajina arasındaki bölgedir. Yani rektovajinal fistülü rektum ile vajina arasındaki normal olmayan boşluk olarak tanımlayabiliriz. Bu boşluk, bağırsağın içindeki birikimlerin fistülden vajinaya sızmasına neden olur.
Rektovajinal fistülün en sık görülen belirtileri;
Rektovajinal fistüle yol açan farklı etkenler bulunmaktadır. Doğum sırasında meydana gelen travmalar, bu faktörlerin başında gelir.
Rektovajinal fistülün nedenlerini sıralayacak olursak;
Rektovajinal fistülün tedavisinde geçmişten günümüze kadar birçok farklı tedavi yöntemi denenmiş; bu tedavilerin birçoğu başarısız sonuçlar vermiştir. Anal tıkaç ve fibrin yapıştırıcı gibi yöntemler bu tekniklerin başında gelir. Ancak tıbbî uygulamaların gelişmesi ile birlikte rektovajinal fistül tedavisinde de etkili tedavi seçenekleri keşfedilmeye başlanmıştır.
Rektovajinal fistül tedavisinde kullanılan cerrahi işlemler genellikle vajina, perine ya da makattan yapılır. Tedavide en çok tercih edilen yöntem; dokuların vajina ya da makat bölgesinden kaydırılmasıdır.
Erken evre rektovajinal fistüllerde ise iplik benzeri materyaller yardımıyla fistülün kesilmesi sağlanır. Buna seton uygulaması da denmektedir. Bu yöntem erken evre rektovajinal fistüllerde etkin tedavi sağlasa da ilerlemiş vakalarda farklı tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekebilir. İlerlemiş rektovajinal fistüllerde geçici olarak kolostomi yapılmasına karar verilebilir.
Tedavi sürecinde başarıya ulaşmak için rektovajinal fistülün hangi seviyede olduğu, fistülün kas oranı vb. diğer fiziksel detaylar değerlendirilmeli ve hasta öyküsü tüm detaylarıyla ele alınmalıdır.
Peki cerrahi işleme kadar rektovajinal fistül semptomlarını nasıl kontrol altına alabilirsiniz?
Öncelikle uzman bir doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ve ilaçları kullanmak gerekmektedir.
Vajinal bölgenin temiz tutulması da oldukça önemlidir. Özellikle dışkı ve kötü kokulu vajinal akıntıların yarattığı rahatsızlık hissini azaltma konusunda size yardımcı olacaktır.
Tahriş hissini azaltmak için nemlendirici ve pudra kullanımı, pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi de bu noktada etkili olabilir.
Rektovajinal fistül tedavisinde teknolojik kapasite kadar deneyim de önemlidir. Bu nedenle mutlaka proktoloji alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından tedavi süreci yürütülmeli; hastanın ihtiyaçları tam olarak analiz edilmelidir. Bu noktada hasta öyküsü büyük öneme sahiptir. Doktor ve hasta arasındaki iletişim güçlü olmalı; oluşabilecek tüm riskler detaylı olarak planlanmalıdır.
Ankara’da rektovajinal fistül tedavisi hakkında merak ettiklerinizi Doç. Dr. Alp Yıldız’a danışabilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
İletişim numaralarımız veya iletişim formu aracılığıyla sorularınızı, önerilerinizi veya randevu taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.