Anal Fissür Botoks Uygulaması Ankara
Makat yırtığı olarak da bilinen anal fissür; anüste veya anal kanalda oluşan yırtık yapıdaki hasarlardır. Genellikle sert, katılaşmış ve kalın bir dışkının, makat çıkışını yırtması ile oluşur. Anal fissür; şiddetli ağrılara sebep neden olabilir. Anüs bölgesinde ağrı ve acı şikâyetlerine kanama ve kaşıntı da eşlik edebilir. Kronikleşen anal fissür, tedavi edilmediği takdirde, hastanın yaşam kalitesini düşürür. Anal fissür tedavisinde, cerrahi yöntemin yanı sıra, botoks ile tedavisi de uygulanabilmektedir. Yazımızın devamında, anal fissür botoks uygulaması hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara anal fissür botoks uygulaması için Doç. Dr. Alp Yıldız’dan randevu alabilirsiniz.
Anal Fissür Nedir?
Anal fissür; halk arasında “makat çatlağı” olarak da bilinir. Anal kanaldaki mukozanın, dışkı geçişi esnasında zorlanarak yırtılması ile oluşur. Genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşen anal fissür, bazı durumlarda kronikleşebilir. Fissür 4 – 6 hafta içerisinde iyileşmezse, kronik fissür olarak adlandırılır.
Anal Fissür Neden Olur?
Anal fissür genellikle, kabızlık ve sert dışkılama sonucunda meydana gelir. Bunun yanı sıra;
- İshal
- Doğum
- Anal bölgede iltihaplanma da anal fissüre neden olabilir.
Bununla birlikte bazı anal fissür vakalarında da altta yatan nedenleri saptamak mümkün değildir.
Anal Fissürden Korunma Yolları Nelerdir?
Anal fissür, sağlıklı bir bağırsak düzeni ile engellenebilir. Bu nedenle beslenme ve tuvalet alışkanlıklarını düzenlemek, anal fissürden korunmanın başlıca yoludur. Anal fissür oluşumunu engellemek için, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durmak iyi bir tercihtir. Ağır ve yağlı besinler yerine, lifli ve posalı gıdalar tüketilebilir. Acı, baharatlı ve ekşi gıdaların tüketimi kısıtlanabilir. Günlük su ihtiyacının karşılanması da, anal fissür oluşumunu engelleyecektir. Uzun süre tuvaleti tutmak da dışkının sertleşmesine ve daha zor atılmasına neden olur. Bu nedenle anal fissür öyküsü olan kişilerin bu konuya özen göstermesi gerekir.
Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?
Anal fissür tedavisi planlanırken, hastalığın hangi evrede olduğunu tespit etmek çok önemlidir. Tedavi süreci ve uygulanacak yöntemlere, hastalığın kronikleşme evresine geçip geçmediğine bakılarak karar verilir. Anal fissürün, ilk 4-6 haftalık evresinde, medikal yöntemler uygulanabilir. Bu süreçte, medikal tedavi yöntemleri ile %70-80 oranında başarı elde edilmektedir. Ancak, 6 haftalık süreçten sonra hastalık, kronik hâle gelecektir. Anal fissür kronikleştiğinde, medikal tedavi etkisini yitirir. Bu durumda yırtık kendiliğinden iyileşmez ve cerrahi ile tedavi edilmesi gerekir.
Makat Çatlağı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?
Günümüzün modern tedavi yöntemleri sayesinde makat çatlağı ameliyatsız da tedavi edilebilmektedir. Botoks uygulaması ile makatta bulunan kaslar gevşetilerek, fissürün derinleşmesi engellenir. Aynı zamanda anüs bölgesindeki sinir hücreleri de uyuşur. Bu nedenle hastanın ağrı ve dışkılama sırasında acı şikâyetleri de minimuma iner. Dışkılama esnasında, kaslar daha gevşek olacağı için, yırtığın tekrardan tahriş olması engellenir. Böylece, makattaki yırtığın iyileşmesi süreci hızlanır.
Anal Fissür Botoks Nedir?
Anal fissür tedavisinde botoks uygulamasının amacı, normal dışı olarak kasılan makat kaslarının gevşemesini sağlamaktır. Makattaki kas spazmının önüne geçerek, anal kanalın daha gevşek olması, böylece dışkı tarafından tahrip edilmemesi sağlanır. Böylece dışkının, aşırı kasılmış kasların arasındaki dar alandan, mukozayı yırtarak geçmesi engellenir. Tedavi süreci, dışkı yumuşatıcı ilaçlarla da desteklenebilir.
Botoksun oldukça başarılı sonuçlar verdiği tedavilerden biri de makat çatlağıdır. Anüs bölgesine, çatlağın bulunduğu bölgeye, uygulanan botoks sayesinde makat kasları kontrollü olarak çalışır. Yani bölgedeki kasların aşırı kasılması engellenir. Hastanın ağrı ve acı şikâyetleri ciddi oranda azalır.
Makat çatlağını kronikleştiren başlıca faktör; yeniden dışkılamanın çatlağı düzenli olarak tahriş etmesidir. Botoks uygulaması sayesinde makat kasları dışkılama sırasında daha kontrollü kasılır. Böylece çatlak yeni bir hasara karşı korunmuş olur. Anal fissür botoks uygulaması, akut dönemde yapıldığında, pratik ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Makat Çatlağı Botoksu Nasıl Yapılır?
Botoks uygulaması, vücutta kas mekanizması olan her yerde uygulanabilir. Anal fissür tedavisinde, makatta bulunan iç kaslara botoks enjeksiyonu gerçekleştirilir. Uygulanacak doza, uzman hekim muayenesi sonucunda karar verilir. İşlem sırasında genellikle lokal anestezi tercih edilir. Ancak hastanın tercihine göre sedasyon yani derin uyku hâlinde de uygulama yapılabilir. Ankara anal fissür botoks uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Makat Çatlağı Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anal fissür botoks uygulamasının bilinen bir yan etkisi yoktur. Botoks uygulaması sonrasında hasta, aynı gün içerisinde günlük yaşantısına dönebilir. Hastanede istirahata gerek yoktur.
Botoks enjeksiyonu, ortalama 2 – 6 ay kadar etkisini sürdürür. Anal fissür tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Çatlak tekrarladıkça, makat bölgesindeki dokular daha fazla hasar görür. Dolayısıyla sorun kronikleşerek, hastanın yaşam kalitesini, sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkileyecek duruma gelir. Botoks, makat bölgesindeki bu aşırı hasarı engelleyerek, kas ve dokuların yenilenmesi ve toparlanması için gerekli zamanı sağlar.
Ankara Anal Fissür Botoks Fiyatları 2023
Botoksun anüs bölgesi problemlerinde kullanılması, tıptaki yenilikçi çalışmalardan biridir. Botoks uygulaması, tamamen güvenilirdir. Kişinin genel sağlık durumuna herhangi bir zararı yoktur. Bu nedenle sık sık anal fissür sorunu yaşayan kişiler, diledikleri takdirde, botoks uygulamasını yeniletebilir. Böylece yaşam kalitesini yükseltmek ve anal fissür sorununa uzun vadede çözüm bulmak mümkündür. Ankara anal fissür botoks ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.