WhatsApp
Bizi Arayın
alp yıldız logo

Kanser Cerrahisi

Kanseröz hücrelerin ve -gerekli durumlarda- çevresindeki lenf dokularının ameliyat ile çıkarılması (en bloc) kanser cerrahisi olarak adlandırılmaktadır. Cerrahi, günümüzde, kanser tedavisinde kullanılan en ümit verici yöntemlerden biridir. Gelişen teknoloji ve cerrahi uygulamalar sayesinde, özellikle erken evre invaziv kanserlerin yok edilmesinde ana tedavi hâline gelmiştir. Aynı zamanda ilerlemiş kanserlerde de tümör yükünü azaltmak için tercih edilmektedir. Bu nedenle cerrahinin, kanserin her evresinde değerlendirilmesi gereken uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz. Yazımızın devamında kanser cerrahisi ve kanser cerrahisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgiler vereceğiz.

Ankara kanser cerrahisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve tüm merak ettiklerinizi danışmak için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

Kanser Cerrahisi Nedir?

Kanser cerrahisi, özellikle erken evre organ (solid) kanserlerinde uygulanan ana tedavidir. Kanser cerrahisinde amaç; hem kanseröz hücreleri hem de yayılım riski olan dokuları zaman kaybetmeden vücuttan çıkarmaktır.

Kanserli hücreler lenf bezlerine yayılmışsa daha tehlikeli bir hâl alırlar. Birçok kanser türü, hayatî organlara ya da yakın bölgelerine yerleşir. Bu organların çevresini sardığında ise ameliyat ile tedavi edilmesi imkânsız hâle gelebilir. Bu durumu engellemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen kanser olgularında, kanserli hücreler çevredeki lenf dokularına sıçrasa bile ameliyat edilebilir. Habis büyüme ve lenf düğümlerinin birlikte çıkarılmasına “en bloc” denir. En bloc ile kanser cerrahisi, özellikle metastaz yapan, erken evre kanserler için ideal bir tedavi yöntemidir.

Kanser Ameliyatları Ne Amaçla Uygulanır?

Kanser olgularında cerrahi işlem aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:

  • Küratif (tedavi edici) kanser ameliyatları: En çok uyguladığımız kanser ameliyatlarıdır. Amaç; tümörün ve çevre dokularının çıkarılması, kanserin yayılımının durdurulmasıdır.
  • Profilaktik (koruyucu) kanser ameliyatları: Eğer kişide yüksek oranda kalıtsal aktarım riski varsa, kanser ameliyatları koruyucu amaçla da yapılabilir. Özellikle meme ve yumurtalık kanserinden korunmak için sık tercih edilen bir yöntemdir.
  • Diagnostik (tanısal) kanser ameliyatları: Lenfoma (lenf kanseri) türü kanserlerde lenf nodlarının tanısı için de cerrahi yapılabilir.

Kanserin Evresinin Tespit Edilmesi

  • Debulking (tümör küçülten) kanser ameliyatları: Genellikle yumurtalık kanseri vakalarında tercih edilen bir cerrahi yöntemdir. Ancak 4. evre meme kanserinde ve immünojenik özelliği olan (böbrek/bağırsak) kanserlerde de tümörün küçültülmesi gerekebilir.
  • Palyatif kanser ameliyatları: Geçici çözüm sağlayan ameliyatlardır. Özellikle bağırsak kanserinde, tümör nedeniyle oluşan tıkanıklığın (obstrüksiyon) giderilmesinde tercih edilir.
  • Rekonstrüktif ameliyatlar: Rekonstrüktif ameliyatlar, özellikle baş, boyun ve meme gibi bölgelere yapılan cerrahiden sonra uygulanır. Doku bütünlüğünün ve estetik görünümün korunması amaçlanır.

Kanser Ameliyatlarının Çeşitleri Nelerdir?

Kanser tedavisinde “invaziv cerrahi” ve “minimal invaziv cerrahi” yöntemler kullanılır. İnvaziv cerrahi; kanser cerrahisinde kullanılan klasik yöntemdir. Deriye yapılan bir kesiden kanserli bölgeye ulaşılır ve kanser çıkarılır.

Minimal invaziv cerrahi yöntemler ise günümüzün bilim ve teknolojisi sayesinde hastanın daha rahat etmesini sağlayan yöntemlerdir. Cerrahide yapılan kesiler oldukça küçüktür. Bu nedenle ameliyat sonrasında hastalarımız kısa sürede toparlanır. Enfeksiyon riski de oldukça azalır. Dolayısıyla kanser gibi hassas hastalıkların tedavisinde de oldukça güvenilir cerrahi yöntemlerdir diyebiliriz.

Minimal İnvaziv Cerrahi Yöntemler

  • Laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat)
  • Robotik cerrahi
  • Doğal açıklık cerrahisi
  • Tek delikten laparoskopi (SILS)
Bunun yanında;
  • Kriyoablasyon (dondurarak yok etme)
  • Radyofrekans ablasyon (yakarak yok etme)
  • Nanoknife (elektroporasyon) da girişimsel radyoloji alanına giren, diğer minimal invaziv cerrahi işlemlerdendir.

Kanser Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanser tedavisi, oldukça iyi planlanması gereken bir tedavidir. Birçok değişken bu sürecin içerisindedir. Dolayısıyla hasta öyküsünün tüm detaylarıyla ele alınması, mevcut kanser durumunun tüm hatlarıyla ortaya konulması gerekir.

Kanser tedavisinde kanserin türü, bulunduğu bölge ve eşlik eden farklı hastalıkların olup olmadığı belirleyicidir. Cerrahi, erken evre kanserlerin başlıca tedavisi olsa da her durumda ilk tercih değildir. Meme kanseri gibi sistemik kanser türlerinde ya da hematolojik kanserlerde (lösemi, lenfoma) kemoterapi vb. diğer uygulamalar ön planda olabilir.

Ankara Kanser Cerrahisi

Günümüzde kanser cerrahisi, gelişen teknoloji sayesinde birçok yöntemle uygulanmaktadır. Ancak bu durum, uzman bir doktorun tedavideki rolünü kesinlikle azaltmaz. Kanser cerrahisi, ameliyata karar verme aşamasından, uygulama aşamasına kadar çok hassas bir süreçtir. Bu nedenle mutlaka bu alanda deneyimli, uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Ankara’da kanser cerrahisi için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Telefon :
0530 662 32 77

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Genel Cerrahi Uygulamaları

    İletişim Bilgileri
    Telefon :
    0 850 474 36 06
    Mail :
    info@dralpyildiz.com
    Adres :
    Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)