- Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)
- +90 850 474 36 06
Deri, vücudumuzu kaplayan, onu dış etkenlerden koruyan, en geniş organımızdır. Deri bütünlüğü bazı nedenlerle bozulabilir. Bu durumda, derideki canlı doku, anatomik ve işlevsel olarak görevini yerine getiremeyebilir. Ciltteki, deri bütünlüğünün bu şekilde, cerrahi veya travmatik olarak bozulmasına yara adı verilir.
Yaralanmalar;
Yaralar, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut yaralar, basit müdahaleler ile veya kendiliğinden iyileşen yaralardır. Yaralı bölgedeki derinin anatomik ve fonksiyonel bütünlüğü sağlanabilir. Kronik yaralarda ise cilt dokusu, normal sürede iyileşmez. Yara bakımı ile iyileşme sürecini engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.
Yara bakımı tarihçesi, neredeyse insanlığın ilk dönemlerine kadar uzanır. M.Ö 2100 yılına ait Sümer tabletlerinde, Eski Mısır’dan kalan parşömenlerde yara bakımına dair bilgi ve yönergeler bulunur. Roma ve Antik Yunan’da da birçok ünlü düşünür yara bakımı ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. İnsanlığın var olduğu ilk günden bugüne yaralanmalar ve yara bakımı, tıp literatüründe önemli bir yer kaplamıştır.
Yara bakımı; yaranın iyileşmesi için gerekli olan ortamı sağlamak, iyileşmeyi durduracak faktörlerin oluşmasını engellemek için uygulanan yöntemlerdir. Yara bakımı yapılmasındaki amaç, bölgedeki doku hasarının, en kısa sürede giderilmesini sağlamaktır. Ayrıca, yara bakımı ile;
Yara bakımında, iyileşmeyi geciktirici sebeplerin tespit edilmesi önemlidir. Bunun için gerekli olan laboratuvar incelemelerine ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Yara iyileşmesini engelleyen hastalık veya bozuklukların tespit edilmesinden sonra, gerekli olan tedavinin planlanması, uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir.
Yara bakımı uygulamasında, medikal yara bakımı araç ve gereçleri kullanılır. Bu araçlar, yara tipine göre tasarlanmış, iyileşme sürecinin önündeki engeli kaldırmaya yönelik ürünlerdir. Yara tipine, yaranın evresine ve hastanın ihtiyacına göre seçilerek kullanılırlar.
Yeterli ısı, nem ve oksijenin sağlanması ile dokulardaki hücrelerin yapılanması ve dolayısıyla yaranın iyileşmesi süreci hızlanır. Bunun için yara bakımı tedavisinde, bir takım temel ilkeler çerçevesinde hareket edilir.
Yara bakımı uygulaması, yaranın tipine, genişliğine ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle her yaranın hasta özelinde değerlendirilmesi, bir dizi incelemeden sonra uygun tedavi yöntemine karar verilmesi gerekir. Ancak kronikleşen yaraların bakımında, alanında uzman ve deneyimli bir hekimden destek alınması şarttır.
Ankara yara bakımı fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
İletişim numaralarımız veya iletişim formu aracılığıyla sorularınızı, önerilerinizi veya randevu taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.