WhatsApp
Bizi Arayın

Anal Darlık

“Anal Stenoz” yani “anal stenoz”; Genellikle anal cerrahi sonrasında ortaya çıkan ve dışkılama zorluğuyla karakterize bir rahatsızlıktır. Anal darlığı olan kişilerin en sık şikayeti dışkılama sırasında oluşan ağrıdır. anal stenoz; Dışkılama sırasında ağrı ve kanamaya neden olur ve bağırsağın tamamen boşalmasını engeller. Bazı hastalarda bu rahatsızlıklara gaz ve dışkı kaçırma da eklenebilir. Sonuç olarak kişinin günlük yaşamı anal darlıktan ciddi şekilde etkilenebilir. Sosyal ortamlarda hissedilen rahatsızlık nedeniyle özgüven eksikliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle anal darlığın doğru yöntemle tedavi edilmesi çok önemlidir. Ankara’da anal stenoz tedavisi hakkında detaylı bilgi için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

Anal Darlık Nedir?

Anal stenoz; Anal kanalın doğuştan dar olması veya zamanla daralması durumudur. Anüsün iç yüzeyi olan anoderm esnek ve genişleyebilen bir yapıya sahiptir. Dışkılama sırasında anal kanal uzar ve düz bir tüp haline gelir. Bu sayede bağırsağın tamamının boşaltılması mümkün olur ve boşaltım sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Anal darlığı olan kişilerde anal kanal anal sınırdan daha da dar bir bölge oluşturur. Sağlıklı bir yetişkinde anal kanalın çapı 3 cm’dir; Dışkılama sırasında boyu 5 ila 9 cm arasındadır. Anal stenoz durumunda bu değerler giderek düşer ve dışkılama çok zorlaşır.

Anal Darlık Belirtileri Nelerdir?

Anal darlık genellikle dışkılama sırasındaki zorlukla karakterizedir. Anal stenozun diğer belirtileri:

  • Dışkı seyreltmesi
  • Bağırsakların tam olarak boşaltılamaması, tokluk hissi
  • Dışkılama sırasında kanama
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik, gaz ve kabızlık.

Makat Darlığı Türleri Nelerdir?

Anal stenozu 3 bölüme ayırabiliriz.

Bunlardan ilki doğuştan anal stenozdur. Konjenital anal stenozun tedavisi daha kolaydır. Anüsün manuel olarak genişletilmesi veya özel ekipmanlarla ameliyatsız bir şekilde tedavi yapılabilmektedir. Ancak anal kas veya anal delik yoksa tedavi süreci daha karmaşık olabilir.

Primer anal darlık dediğimiz anal darlık genellikle yaşlı kişilerde ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle Alzheimer hastalarında yaygındır. Dışkı inkontinansı olan yaşlı kişilerde anüsün dar olması da bazı açılardan faydalıdır. Bu nedenle primer anal stenozu olan hastaların tedavisi planlanırken hastanın öyküsünün tüm detaylarıyla dikkatle ele alınması gerekir.

Sekonder anal darlık genellikle anal bölgeye travma sonrasında ortaya çıkar. Anal bölgeye yönelik cerrahi operasyonlar, anal cinsel ilişki, uzun süreli müshil ilaç kullanımı ve anal bölge tümörleri (radyoterapi vb.). kanser tedavi süreçleri) sekonder anal stenozun ana nedenidir.

Anal Darlık Neden Olur?

Anal darlık çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Anal darlığın nedenleri arasında Alzheimer hastalığı ve uzun süreli müshil kullanımı yer alır. Ancak özellikle genç hastalarda anal darlığın ana nedeni anal ameliyatlardır.

Anal darlık vakalarının yaklaşık %90’ında şikayetler hemoroid ameliyatına bağlı olarak başlar. Hemoroid ameliyatlarında hemoroidin bulunduğu bölge tamamen çıkarıldığından anal bölgeye kan akışı etkilenebilir. Kesenin “kese ipi” dediğimiz ağzı dikkatsizce çıkarılırsa anal darlık meydana gelebilir. Bu nedenle hemoroid ameliyatlarının deneyimli hekimler ve proktoloji alanında uzman kişiler tarafından yapılması çok önemlidir.

Anal ve rektum kanseri ameliyatları anal darlığın bir diğer önemli nedenidir. Özellikle erken evre rektum kanserlerinde bağırsak fonksiyonunu korumak için yapılan işlemler anal darlığa neden olabilir.

Anal fistül/çatlak, anal fissür ve inflamatuar barsak hastalığının tedavisinden sonra da anal darlık meydana gelebilir.

Ayrıca uzun süreli laksatif kullanımı, kronik ishal ve radyoterapi tedavisi de anal stenoz nedenleri arasında sayılmaktadır.

Anal Darlık Nasıl Önlenir?

Anal bölgede yapılan ameliyatlarda yaralanma veya travmaya yol açmamaya dikkat etmek anal stenozdan korunmanın temel yoludur.


Anal darlığı önlemenin en etkili yolu, anal hastalıklara yönelik ameliyatlarda anüs etrafındaki dokuların tamamen alınmaması; mümkün olduğu kadar sağlıklı doku bırakmaktır. Ancak anal kanalın dentat hattında yani “dentat hat” bölgesinde daha az dikiş kullanılarak darlık oluşması da önlenir.


Ayrıca anal darlığı önlemek için kişilerin bilmeden dışkı sulandırıcı ilaç kullanmamaları da çok önemlidir.

Ankara Anal Darlık Tedavisi

Özellikle ameliyat sonrası oluşan anal darlık vakalarında ve erken vakalarda yüksek lifli diyet ve sıvı tüketimi ile anal darlığın önüne geçilebilir. Ancak ilerlemiş vakalarda mutlaka ameliyat gerekir.


Cerrahi prosedürde, anüsün iç kaslarının (iç anal sfinkter) anüs içindeki cilde doğru kaydırılması için “mukozal ilerletme flebi” veya “anoplasti” kullanılır.


Ankara’da Anal Striktür ve Diğer Proktoloji Uygulamaları Doçenti. Dr. Alp Yıldız’a ulaşabilirsiniz; Randevu alabilirsiniz.

Telefon :
0530 662 32 77

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Proktoloji Uygulamaları

    İletişim Bilgileri
    Telefon :
    0 850 474 36 06
    Mail :
    info@dralpyildiz.com
    Adres :
    Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)