WhatsApp
Bizi Arayın

Kanser Cerrahisi

Kanser Cerrahisi Nedir?

Özellikle erken evre (solid) organ tümörlerinde uygulanan temel tedavi onkolojik cerrahidir. Kanser cerrahisinin amacı; Hem kanser hücrelerinin hem de yayılma riski olan dokuların vakit kaybetmeden ortadan kaldırılmasını içerir.
Kanser hücreleri lenf bezlerine yayılmışsa daha tehlikeli hale gelirler. Birçok kanser türü hayati organlara veya yakın bölgelere yerleşir. Bu organları çevrelediğinde ameliyatla tedavisi mümkün olmayabilir. Bu durumun önlenmesi için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen kanser vakalarında, kanser hücreleri çevredeki lenf dokularına yayılmış olsa bile ameliyat yapılabilir. Kötü huylu büyümenin ve lenf düğümlerinin birlikte çıkarılmasına “en blok” denir. En blok kanser cerrahisi, özellikle metastaz yapmış erken evre tümörler için ideal bir tedavi yöntemidir.

Kanser Ameliyatları Ne Amaçla Uygulanır?

Kanser durumunda cerrahi işlem aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:


Tedavi edici (terapötik) kanser ameliyatları: En sık yaptığımız kanser ameliyatlarıdır. Kapsam; Amaç tümörü ve çevre dokuyu çıkarmak ve kanserin yayılmasını durdurmaktır.

Profilaktik (koruyucu) onkolojik müdahaleler: Kişinin kalıtsal bulaşma riski yüksekse önleyici amaçlı onkolojik ameliyatlar da yapılabilir. Özellikle meme ve yumurtalık kanserinden korunmak için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Tanısal kanser ameliyatları: Lenfoma tipi tümörlerde lenf düğümlerini teşhis etmek için de ameliyat yapılabilir.

Kanserin Evresinin Tespit Edilmesi

  • Kitle küçültme (tümör küçültme) ameliyatları: Yumurtalık kanseri vakalarında genellikle tercih edilen bir cerrahi yöntemdir. Ama 4. Tümörün küçültülmesi, evre meme kanserinde ve immünojenik özelliklere sahip tümörlerde (böbrek/bağırsak) da gerekli olabilir.

  • Palyatif kanser ameliyatları: Geçici çözüm sağlayan ameliyatlardır. Özellikle bağırsak kanserinde tümörün neden olduğu tıkanıklığın giderilmesi tercih edilmektedir.

  • Rekonstrüktif ameliyatlar: Özellikle baş, boyun, göğüs gibi bölgelerde ameliyat sonrası rekonstrüktif ameliyatlar yapılır. Amacı kumaşların bütünlüğünü ve estetik görünümünü korumaktır.

Kanser Ameliyatlarının Çeşitleri Nelerdir?

Kanser tedavisinde “invazif cerrahi” ve “minimal invazif cerrahi” yöntemleri kullanılmaktadır. İnvaziv cerrahi; Onkolojik cerrahide kullanılan klasik yöntemdir. Deriden yapılan bir kesi ile kanserli bölgeye ulaşılır ve kanserli bölge çıkarılır.


Minimal invazif cerrahi yöntemler günümüz bilimi ve teknolojisi sayesinde hastanın kendisini daha rahat hissetmesini sağlayan yöntemlerdir. Ameliyat sırasında yapılan kesiler oldukça küçüktür.

Bu nedenle hastalarımız ameliyat sonrasında hızla iyileşmektedir. Enfeksiyon riski de önemli ölçüde azalır. Dolayısıyla kanser gibi hassas hastalıkların tedavisinde oldukça güvenilir cerrahi yöntemler olduklarını söyleyebiliriz.

Minimal İnvaziv Cerrahi Yöntemler

  • Laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat)
  • Robotik cerrahi
  • Doğal açılış ameliyatı
  • Tek Delikli Laparoskopi (SILS)
  • Kriyoablasyon (dondurma)
  • Radyofrekans ablasyonu (yanma yoluyla yok etme)
  • Nanoknife (elektroporasyon), girişimsel radyoloji alanına giren bir başka minimal invaziv cerrahi işlemdir.

Kanser Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanser tedavisi çok iyi planlanması gereken bir tedavidir. Bu sürece birçok değişken müdahale etmektedir. Bu nedenle hastanın geçmişi tüm detaylarıyla tartışılmalı, mevcut kanser durumu tüm detaylarıyla ortaya konulmalıdır.


Kanser tedavisinde kanserin türü, bulunduğu bölge ve eşlik eden çeşitli hastalıkların olup olmadığı belirleyicidir. Erken evre kanserlerin ana tedavisi cerrahi olsa da her vakada ilk seçenek değildir. Kemoterapi vb. meme kanseri veya hematolojik tümörler (lösemi, lenfoma) gibi sistemik tümörlerde. Başka uygulamalar ön planda olabilir.

Ankara Kanser Cerrahisi

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanser cerrahisi birçok yöntemle yapılmaktadır. Ancak bu durum uzman doktorun tedavideki rolünü azaltmaz. Onkoloji cerrahisi karar aşamasından uygulama aşamasına kadar oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle bu alanda deneyimli uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.


Ankara’da Onkolojik Cerrahi Doçenti. Dr. Alp Yıldız’a ulaşabilirsiniz; Randevu alabilirsiniz.

Telefon :
0530 662 32 77

Hızlı İletişim

Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.




    Genel Cerrahi Uygulamaları

    İletişim Bilgileri
    Telefon :
    0 850 474 36 06
    Mail :
    info@dralpyildiz.com
    Adres :
    Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)