- Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)
- +90 850 474 36 06
Anal fistül Ankara; Anüs bölgesinde iltihaplanma sonucu ortaya çıkan ağrılı ve iltihaplı şişliklerdir. Anal apse oluşumu sıklıkla anal fistül oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle anal apse ve anal fistül tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Anal apseyi tedavi etmek için bugün bildiğimiz en etkili yöntem ameliyattır. Kişinin günlük yaşantısına rahatça devam edebilmesi için anal apsenin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle yüzeysel anal fistüllerde semptomlar zamanla kaybolabilir.
Ancak fistül kendiliğinden kaybolmayacaktır. Bu nedenle buna göre davranılmalıdır. Tedavi zamanında yapılırsa anal apse ve anal fistülün tekrarlama olasılığı azalır. Yazımızın devamında anal apse ve anal fistül hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara anal apsesi ve anal fistül tedavisi hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Alp Yıldız’la iletişime geçebilirsiniz.
anal apse; Anal bölgedeki bezlerin çeşitli nedenlerle iltihaplanması sonucu ortaya çıkan şişliklerdir. Anal bölgede dışkılamayı kolaylaştırmaktan sorumlu birçok bez vardır. Bakteriler bezin kanallarına girdiğinde veya kanallar tıkandığında apse oluşur. Çok iltihaplanan ve büyüdükçe daha acı veren apseler, yürümeyi ve oturmayı zorlaştırır. Bu nedenle basit bir sorun olarak görülmemeli ve hafife alınmadan en uygun şekilde ele alınmalıdır.
Anal fistül; Normalde anal apse tedavisi sonrasında anüs bölgesinde oluşan kanallara verilen isimdir. Vücudun iki kısmı arasında normalde olmaması gereken kanal veya tünellerin oluşmasına “fistül” denir. Anal fistüller, anüsün birincil ağız ve ikincil ağız olarak adlandırılan bölgelerinde oluşan kanallardır.
Neredeyse tüm anal fistül vakalarında anal apse öyküsü vardır. Bunun nedeni apsenin geliştiği bez ile salgının boşaltıldığı cilt arasında küçük tünel benzeri kanalların oluşmasıdır.
Anal apseler ve anal fistüller erkeklerde kadınlara göre 2 ila 7 kat daha sık görülür. Her ne kadar 20 ile 60 yaş arasındaki herkes anal apse ve fistül açısından risk altında olsa da bunlar ortalama 40 yaş civarında sık görülen hastalıklardır.
Parks’ın 1976 yılında yaptığı araştırma sonucunda anal fistüller farklı gruplara ayrılmıştır. Bu gruplara yakından bakacak olursak;
İntersfinkterik fistül: En sık görülen anal fistül türüdür. Tüm vakaların yaklaşık %45’ini oluşturur. Anal kanalın iç çizgisinden başlayıp anal derinin başladığı yere ulaşırlar. İç anal kas ile dış anal kas arasında bulunurlar. Çiftçiler
Transsfinkterik fistül: Anal fistülün en yaygın ikinci türü. Dış anüs kaslarının etrafından geçerek iskiorektal fossaya ve anüs derisine ulaşırlar. Çiftçiler
Suprasfinkterik fistül: Anal fistüllerin yaklaşık %20’si bu gruba girer. “Anal kript” dediğimiz kıllar ve ter bezlerinden başlayarak tüm anal kasları kaplayarak iskiorektal fossaya açılırlar.
Anal fistülleri inceleyen Goodsall, anal fistüllerin bulunduğu bölgeleri inceleyerek bu kuralı ortaya çıkardı. Goodsall kuralına göre; Anal fistüller anüsü dış ağızdan yatay olarak geçer ve anüs içindeki “dişli çizgiye” kadar uzanır. Bu sayede komplike at nalı anal fistül yapıları oluşur.
Anal apse ve anal fistül belirtileri sıklıkla Bartholin bezi apsesi, yağ kistleri, kıl dönmesi, rektal kaşıntı ve Crohn hastalığı şüphesine neden olur. Bu nedenle kesin tanı için uzman bir hekim tarafından muayene yapılması gerekmektedir.
Anal apse ve anal fistül tanısında en sık kullanılan yöntem proktolojik muayenedir. Ancak tedavi sürecinde doğru adımları atmak ve diğer hastalıkları dışlamak için başka testlerden de yararlanılabilir. Bu amaçla yapılan diğer çalışmalar manyetik rezonans görüntüleme (MRG), endorektal ultrason, fistülografi ve endoskopidir.
Anal apse ve anal fistül kendiliğinden kaybolan hastalıklar değildir. Tedavi sürecinde apsedeki iltihabın doğru yöntemle boşaltılması ve fistülün cerrahi tekniklerle yok edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle anal apse ve fistüllerin tedavisi proktoloji alanında uzman doktorlar tarafından, hassas haritalama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Doç. Dr. Alp Yıldız’a ulaşabilirsiniz; Dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
İletişim numaralarımız veya iletişim formu aracılığıyla sorularınızı, önerilerinizi veya randevu taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.