- Ankara Bilkent Şehir Hastanesi (Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Çankaya/ANKARA)
- +90 850 474 36 06
Kabızlık; Bu, halk arasında “kabızlık” olarak da bilinen dışkılama zorluğudur. Kabızlık; Dünyanın her yerinde her yaştan insanın zaman zaman yaşayabileceği bir durumdur. Geçici olabileceği gibi kronik olarak da ortaya çıkabilir ve bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Araştırmaya göre; Dünya çapında kronik kabızlıktan şikayetçi olanların oranı yaklaşık %14’tür. Özellikle yaşlandıkça bazı bağırsak hastalıklarına bağlı olarak kabızlık riski artabilmektedir. Yazımızın devamında kabızlık hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ankara’da kabızlık tedavisi ve kronik kabızlığın nedenleri hakkında detaylı bilgi için Doç. Dr. Alp Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Tıp dilinde kabızlık dediğimiz durum halk arasında “kabızlık” olarak bilinmektedir. Kabızlık kelime anlamı olarak dışkılamada zorluk anlamına gelmektedir. Bugüne kadar yapılan tıbbi çalışmalarda kabızlık; Dışkı sayısı, sert dışkı ve ıkınma ihtiyacı gibi çeşitli kriterlere göre değerlendirildiler. 2000 Roma Çokuluslu Mutabakatında belirlenen kriterlere göre (bu kriterler 2006 yılında güncellenmiştir). Mevcut kriterler aşağıdaki gibidir):
Haftada 3 defadan az dışkılama
Bağırsak hareketlerinin %25 veya daha fazlasının zorlanması
Dışkıların %25’inde sert dışkılar
Bağırsak hareketlerinin %25’inde bağırsağın tam olarak boşaltılmaması hissi kabızlık belirtisi olarak kabul edilir.
Kabızlık birçok insanın zaman zaman yaşayabileceği bir sorundur. Birçok kişi, yaşam tarzını değiştirerek kabızlığın nedenlerini tahmin edebilir ve rahatsızlığı kontrol edebilir. Ancak kabızlık uzun sürüyorsa ve şiddetli karın ağrısına neden oluyorsa ciddiye alınması gereken bir durumdur. Aşağıdaki rahatsızlıkların görülmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmak gerekir:
Basit tedavi yöntemlerine rağmen kabızlık sorunları devam ediyor; Bağırsaklarda ve sindirim sisteminde çeşitli bozuklukların belirtisi olabilir. Bu nedenle gelişmiş görüntüleme yöntemleri de kabızlığın tanısına yardımcı olabilir.
Kolonoskopi: Anüs bölgesinden giren bağırsağın, ucunda mikro hazne bulunan “kolonoskop” adı verilen cihazla incelenmesidir. Kabızlık tanısında en çok kullanılan yöntemdir.
Baryum lavmanı: Renklendirici özelliğe sahip özel bir maddenin rektum ve kolon bölgesine uygulanarak röntgen çekilmesi işlemidir. Özellikle bağırsakta kitle sorunları ve darlıkların tanısında önemlidir.
Bu yöntemlerin yanı sıra “anorektal manometri” ve “defekografi” de tanı sürecinde kullanılabilmekte ve anüsün dışkılama sırasındaki durumu net bir şekilde analiz edilebilmektedir.
Kabızlık tedavisinde öncelikle diyet, bol sıvı tüketimi ve düzenli egzersiz önerilmektedir. Tam tahıllı ekmek, sebze ve meyveden oluşan öğünlere bol su tüketimi eşlik etmelidir. Bağırsak hareketleri düzenli hale geldiğinde kabızlık bozukluğu genellikle kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süreci desteklemek için müshil ilaçlar da kullanılabilir.
Ancak kabızlığın altında daha ciddi rektal ve kolon sorunları varsa bu durumların tedavi edilmesi gerekir. Bu noktada proktolog bir doktorun planlaması ve tecrübesi sayesinde kabızlık bozuklukları ortadan kaldırılabilmektedir.
Ankara’da kabızlık tedavisinde Doç. Dr. Alp Yıldız’a ulaşabilirsiniz; Randevu alabilirsiniz.
Aşağıdaki bilgileri doldurarak, sizinle hızlı iletişime geçmemizi sağlayabilirsiniz.
İletişim numaralarımız veya iletişim formu aracılığıyla sorularınızı, önerilerinizi veya randevu taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.